Het Varkenshuis Kerstprogramma

Beste mensen,
Op 22 september j.l. is Varkenshuis Annerveenschekanaal van start gegaan. Bram en Knor zijn inmiddels aardig ingeburgerd en worden goed verzorgd door 12 enthousiaste varkens(hulp)boeren!
Tijd dus voor een feestelijke en interessante bijeenkomst! Wij nodigen jullie daarom van harte uit op zaterdag 22 december 2012 in Annerveenschekanaal. U bent welkom vanaf 14.00 uur in het kerkje van Annerveenschekanaal (Greveling 117).

foto: Marjan Bakker, hulpboerin

foto: Marjan Bakker, hulpboerin

Het Varkenshuis-kerstprogramma:
14.00 uur Inloop met koffie en thee
15.00 uur Presentatie van Britt Bakker (Station Noord) over het Varkenshuis en Annerveenschekanaal, inclusief bezoek aan de varkens.
16.30 uur Seizoensspreker: Lezing Dr. Hinke Haisma en Sanne Visser (Rijksuniversiteit Groningen) over geografie, identiteit en voedsel.
18.00 uur Aansluitend ruimte om na te praten met een feestelijke PeerGrouP-kerstborrel, hapje en drankje.

Britt Bakker is afgestudeerd als actrice/theatermaker aan KASK (Koningklijke Academie voor Schone Kunsten) in Gent, België. Dit jaar werkt zij voor Station Noord, een initiatief waarin jonge theatermakers een jaar lang voor een aantal noordelijke theaterinstellingen werken. De eerste halte binnen haar traject is bij de PeerGroup, waar ze een presentatie maakt over de relatie tussen Annerveenschekanaal en Het Varkenshuis.

Dr. Hinke Haisma spreekt in het kader van de Serie Seizoenssprekers: circa 4x per jaar nodigt de PeerGrouP interessante sprekers uit. Om te inspireren, om uit te dagen of om nieuwe inzicht te geven in de locatie of materie waar de PeerGrouP op dat moment mee bezig is. Haisma werkt samen met Dinanda Luttikhedde en Elles Kiers van de PeerGrouP in deelname aan de RUG-conferentie ‘International Conference on Emotional Geographies’ (juni 2013). Het Varkenshuis is een van de projecten waarop wordt ingezoomed.
Meer informatie over Hinke Haisma leest u in de bijlage of op onze site http://www.peergroup.nl
De toegang van het programma is gratis. (Een vrijwillige bijdrage is welkom). In verband met de catering vragen wij u om zich aan te melden. Dat kan via de site http://www.peergroup.nl/reserveren
Een routebeschrijving vindt u op de site http://www.peergroup.nl/varkenshuis
Graag tot zaterdag 22 december in Annerveenschekanaal. Komt u toch allen!
Namens iedereen
van de PeerGrouP en het Varkenshuis
Elles Kiers en Sjef Meijman

Hinke Haisma (1967) is universitair docent aan de afdeling demografie van de Rijksuniversiteit Groningen. Na haar studie voedingswetenschap in Wageningen werkte ze onder meer voor het internationaal atoomagentschap (IAEA) in Wenen en voor de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in Brazilië. Haisma promoveerde in 2004 op een onderzoek naar het verband tussen sociaal-eonomische status, borstvoeding en overgewicht in dat land. In 2012 werd haar door het NWO een prestigieuze Vidi-beurs toegekend voor een vooruitstrevend, internationaal onderzoek naar hoe gezonde groei anders bepaald kan worden dan alleen aan de hand van lengte en gewicht. Haisma werkt samen met Dinanda Luttikhedde en Elles Kiers van de PeerGrouP in deelname aan de RUG-conferentie ‘Nutricion-Transition’ (juni 2013). Het Varkenshuis is een van de projecten waarop wordt ingezoomd.

Sanne Visser is socioloog/cultureel antropoloog en als assistent in opleiding verbonden aan het onderzoek van Hinke Haisma. Visser onderzoekt de eetgewoontes en tradities binnen gezinnen in Oost-Groninger, specifiek in de dorpen Beertha, Nieuwe Schans en Oostwold (waar ze tijdens haar onderzoek ook tijdelijk woont).
Britt Bakker (1988) werkt graag vanuit andere locatie dan thuis. Zo verzamelde ze afgelopen jaar in Egypte, België en Nederland ideeën van mensen over hun ultieme utopie en ging ze naar Congo om haar afstudeervoorstelling te maken. Ze speelde o.a bij Theater het Amsterdamse Bos, Oerol, Huis a/d Werf en Over het IJ. En werkte samen met Eric de Vroedt, Guido Kleene, Karina Holla, Benjamin Verdonck, Ingejan Ligthart-Schenk, Lotte van den Berg e.a.

Het Varkenshuis
Een van de belangrijkste doelstellingen van het Varkenshuis is het versterken van de lokale gemeenschap door de collectieve zorg over 2 varkens. Hoe heb je samen met buren, vrienden, collega’s, de verantwoordelijkheid over 2 varkens en daarmee over je eigen voedsel? Hoe bouw je samen een huis? Met Het Varkenshuis brengt men het eeuwenoude principe van het varkenshouden weer in de gemeenschap.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: