Held van de Smaak Drenthe

Week van de Smaak, 28 september t/m 6 oktober
Drenthe: Elles Kiers uit Donderen
Elles Kiers van de PeerGroup uit Donderen is beeldend kunstenaar en kok. Samen met haar collega Sjef Meijman heeft zij ‘het Varkenshuis‘ bedacht. Hun missie is om verhalen te vertellen over (de herkomst van) voedsel en de wijze waarop de mens daarmee omgaat. Op de thuisbasis van de PeerGroup leven momenteel 2 varkens in een bos van 3 hectare. De varkens zijn van het Bonte Bentheimer ras, een langzaam groeiend zeldzaam oud landras dat in Nederland grotendeels verdwenen is. Andere varkens leven in tweetallen in ‘Varkenshuizen’ in Rotterdam, Tilburg en Annerveenschekanaal (Dr.). In het Varkenshuis groeien de varkens een jaar lang in alle vrijheid op. Ze worden verzorgd door de lokale gemeenschap en leven van de voedselresten. Na een jaar worden de varkens geslacht om vervolgens bereid en gegeten te worden door diezelfde lokale gemeenschap. Zoals de traditie wil, wordt van de varkens natuurlijk ook worst gemaakt. En het vak van worstenmaker heeft Elles zeker in de vingers. Met het Varkenshuis wordt een eeuwenoud principe van varkens houden terug gebracht in de gemeenschap.

Elles Kiers maakt beelden en installaties met voedsel als materiaal, performances met eten in de hoofdrol en bijzondere diners op bijzondere locaties. Elles zaait, strooit, slacht, plukt, giet en kookt. Bij haar werk speelt niet alleen de zintuiglijke ervaring een rol maar ook de sociale impact van het gezamenlijk eten in de oorsprong daarvan. Ellen Kiers is verbonden aan de PeerGroup, die bekend staan om hun locatie-theater.2013-06-07 14.57.29

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: