Ronde Tafel

Ronde Tafel op Simmerdeis

juni 16, 2011

 

Ronde Tafelfoto: Dinanda Luttikhedde

De Ronde Tafel is picknicken voor gevorderden; een 4 uur durende voorstelling in het landschap. Na de overtocht per festivalschip van het Slingepark naar Smalle Ee kunnen negenenveertig gasten plaatsnemen aan een ronde tafel van tien meter doorsnede. De Ronde Tafel is ruiken, kijken, proeven en voelen: een sensatie die alle zintuigen prikkelt.
Samen eten is ‘ons ding’. Aan tafel zijn wij, meer dan waar ook, onszelf. We zien elkaar zoals we werkelijk zijn. Aan De Ronde Tafel kunnen we het er over hebben: hoe het zover gekomen is en hoe het verder moet. Met onszelf, ons eten en ons landschap. De Ronde Tafel stelt vragen over de herkomst van ons voedsel: komt de croissant wel uit Frankrijk? Is de appel uit Nieuw-Zeeland echt goedkoper?
De Ronde Tafel is een gastronomische reis waarbij de producten van om de hoek komen en de verhalen uit de hele wereld. Onderweg karnt iemand de boter, een ander vertelt over vissen of over de geschiedenis van een klooster en natuurlijk wordt er een goed glas geheven op een mooie avond.
Concept: Elles Kiers en Henry J. Alles, kookkunst: Elles Kiers, spel: Henry J. Alles en Maureen Tauwnaar, techniek en artistieke ondersteuning: André Kok, kookkunstassistentie: Dinanda Luttikhedde e.a. 

De Ronde Tafel is gebouwd en voor het eerst gedekt in 2008 in Houtigehage. Daarna streek de tafel neer bij o.a. een biologische varkensboer in Noord-Holland, een oude melkfabriek in Drenthe en een verlaten dijkhuis met visstek in de Biesbosch. De Ronde Tafel heeft zich ontwikkeld tot een succesvolle voorstelling annex maaltijd. De Ronde Tafel staat meestal buiten, in het landschap, maar schuwt ook stedelijk gebied niet.
Kom aan tafel en eet smakelijk!
Deze voorstelling is onderdeel van De Reis van Fryslân 2018. Klik hier voor meer informatie.

Tijd: 18.00 – 22.00 (donderdag 23 juni en vrijdag 24 juni), 17.00 – 21.00 (zaterdag 25 juni)
Dagen: Donderdag 23 juni, vrijdag 24 juni, zaterdag 25 juni
Prijs: €55,00,-
Opstapplek: Festivalbootsteiger Slingepark
Kaartverkoop: Kaarten koop je tijdens kassaopeningstijden aan de kassa van Schouwburg De Lawei, per telefoon via 06 – 43 94 90 13, of door een e-mail te sturen naar info@simmerdeis.nl. Een half uur voor aanvang van de voorstelling worden de nog niet verkochte kaarten aangeboden op de locatie zelf.

 

De Ronde Tafel

is picknicken voor gevorderden

De Ronde Tafel is een gastronomische drieluik; drie voorstellingen waarbij het publiek ook per deel kan instappen.

Waarom hebben wij te eten en anderen soms niet?

Een gastronomische reis waarbij de producten van om de hoek komen en de verhalen uit de hele wereld. Het publiek kan proeven, luisteren, meepraten of gewoon de boter karnen.

Komt de croissant wel uit Frankrijk? Is de appel uit Nieuw Zeeland echt goedkoper?

De Ronde Tafel strijkt o.a. neer bij een biologische varkensboer, een oude melkfabriek en een verlaten dijkhuis met een geweldige visstek.

Produceert ons landschap nog ons voedsel?

Makers: concept Elles Kiers en Henry J. Alles, kookkunst Elles Kiers, spel Henry J. Alles en Maureen Tauwnaar, techniek en artistieke ondersteuning André Kok, kookkunstassistentie Freja Roelofs, zakelijke leiding & productie PeerGrouP

Data en locaties 2010

5 en 6 juni, Stichting KiK, Nijeveen (Drenthe)

Zie: http://www.kik-site.nl

8 t/m 25 juli, Karavaan, bij Hoorn, Alkmaar en Schagen (Noord-Holland)

Zie: www.karavaan.nl

2 t/m 5 september, BIES festival, Dordrecht (Zuid-Holland) Zie: www.festivalbies.nl

Kijk op de websites voor meer informatie over aanvang, reservering en entree of bel ons via: tel: 0592-396933

www.peergroup.nl / elleskiers.wordpress.com / www.vistaworks.nl

Met dank aan: Maatschap Wennekes (Schagen), Fam. Wagenaar (Wijdenes), Sjef Meijman e.a.

Ronde Tafel 2009 was een 4 uur durende picknick voor gevorderden, capaciteit: 49 personen

 

De Ronde Tafel

Ronde Tafel is picknicken voor gevorderden; een 4 uur durende sociale gebeurtenis in het landschap om kennis en gemeenschappelijke herinneringen te delen, een maaltijd als spiegel van de omgeving. Negenenveertig gasten kunnen plaatsnemen aan een ronde tafel van tien meter doorsnede. Gebruikmakend van locale kennis worden streek eigen produkten en voedseltradities in kaart gebracht en opnieuw geïntroduceerd door Elles Kiers en Henry J. Alles.

Een veel gangen picknick met gesprekken, presentaties en wilde plannen. Zelf boter maken. Nieuw kaas van amper een dag oud. En een manier om opnieuw het verband te zien tussen de stad en het platteland. Over de straat in de stad die eigenlijk verteld waar het platteland haar produkten binnen bracht en misschien nog wel. Soms over koeien en met koeien. Soms gerechten die amper 5 minuten goed blijven en vruchten die jaren goed blijven.

Voedseltradities kennen we op vele manieren. Onze woorden soldaat, soldij en salade stammen af van het woord sal (zout). Zout werd vroeger gebruikt als betaalmiddel en was ook noodzakelijk om voedsel te kunnen bewaren. Naast pekelen komen technieken als roken, drogen, wecken en confijten aan de Ronde Tafel voorbij. De makers van deze bijzondere maaltijd en eventuele gastsprekers vertellen over: voedsel verwerken, landbouw en landschap, de geschiedenis en cultuur. Ronde Tafel is ruiken, kijken, proeven en voelen: een sensatie in geuren en kleuren die alle zintuigen doet prikkelen.

Eigenlijk zou moeten zeggen dat de Ronde Tafel voor het eerst is gehouden juni 2008 als onderdeel van de voorstelling Mei inoar/Troch inoar. Maar toen was het nog niet zo’n duidelijk concept als nu. Voor de tweede maal Ronde Tafel werkten Elles en Henry samen met beeldend agrariër Sjef Meijman. Voor de derde met de Gemeente Coevorden. Verder komt er een boek uit met een verhaal over de Ronde Tafel en is al duidelijk dat komend jaar de Ronde Tafel op reis gaat naar verschillende lokaties.

Concept en uitvoering: Henry J. Alles en Elles Kiers

 

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: